лека атлетика, наричани още лекоатлетически спортове или лекоатлетически състезания, разнообразни състезания по бягане, ходене, скокове и хвърляне. Въпреки че тези състезания се наричат ​​лека атлетика (или просто писта) в Съединените щати, те обикновено са определени като лека атлетика другаде. Тази статия обхваща историята, организацията и управлението на спорта, провеждането на състезания, правилата и техниките на отделните събития и някои от най-изявените спортисти в спорта.

Лека атлетика

Леката атлетика е най-старата форма на организиран спорт, развила се от най-основните човешки дейности – бягане, ходене, скачане и хвърляне. Леката атлетика се превърна в най-истинския международен спорт, като почти всяка държава в света участва в някаква форма на състезание. Повечето държави изпращат отбори от мъже и жени на четиригодишните олимпийски игри и на официалното световно първенство по лека атлетика. Също така се провеждат няколко срещи на континентален и междуконтинентален шампионат, включително Европейско, Британско, Африканско, Панамериканско и Азиатско.

В рамките на широкото заглавие на лека атлетика попадат цели две дузини различни събития. Тези събития, които обикновено се провеждат на открито, съставляват среща. Събитията за бягане на открито се провеждат на 400-метрова или 440-ярдова овална писта, а полевите събития (скачане и хвърляне) се провеждат или в периметъра на пистата, или в съседни зони.

Произход и ранно развитие

Малко са по пътя окончателните записи за ранните дни на лека атлетика като организиран спорт. Известно е, че египетската и азиатската цивилизация насърчават атлетиката много векове преди християнската ера. Вероятно още през 1829 г. пр. Н. Е. Ирландия е сцена на фестивала Lugnasad Tailteann Games, включваща различни форми на лека атлетика. Олимпийските игри в Гърция, традиционно датиращи от 776 г. пр. Н. Е., Продължиха през 11 века, преди да завършат около 393. г. сл. Хр. Тези древни олимпийски игри бяха строго мъжки дела както за участниците, така и за зрителите. Считаше се, че гръцките жени са създали свои собствени игри в Херая, които, подобно на Олимпийските игри, се провеждат на всеки четири години.

Леката атлетика, както се практикува днес, се ражда и расте до зрялост в Англия. Първото споменаване на спорта в Англия е записано през 1154 г., когато тренировъчните полета са създадени за първи път в Лондон. Спортът е забранен от крал Едуард III през 1300-те, но възроден век по-късно от Хенри VIII, известен като опитен хвърляч на чук.

Съвременно развитие

Развитието на съвременния спорт обаче настъпва едва от началото на 19 век. Организирани аматьорски стъпки се провеждат в Англия още през 1825 г., но от 1860 г. лека атлетика се радва на най-големия си прилив до тази дата. През 1861 г. Гребният клуб в Западен Лондон организира първата среща, отворена за всички аматьори, а през 1866 г. Аматьорският атлетически клуб (AAC) е основан и провежда първите английски първенства. Акцентът при всички тези срещи беше върху състезанието за „господа аматьори“, които не получиха финансова компенсация. През 1880 г. AAC отдава управляваща власт на Аматьорската атлетическа асоциация (AAA).