Коя е правилната техника за препятствия?

0
1598
worldcupriches

ОВЛАДЕТЕ ВАШАТА АТЛЕТИЧНА ТЕХНИКА (2): ПРЕПАРАТИ

Шампионът с препятствия трябва да бъде бърз спринтьор, но не непременно най-бързият спринтьор. Спринтът и препятствието са доста различни спортове. Да бъдеш голям препятник означава, че спортистът трябва да може да прескача препятствия с минимално нарушаване на скоростта му. Препятствието е да тичате и да прескачате препятствия, като същевременно поддържате скорост.

Три видни състезания с препятствия са 110 м с препятствия (мъже), 100 м (жени) и 400 м с препятствия. Височината на всяко препятствие зависи от възрастовата група и пола на състезателите. При състезанието от 110 метра за мъже препятствията са високи 3,5 фута (1,07 метра), докато при състезанието на 100 метра за жените височината е определена на 2,75 фута (0,838 метра). Независимо от височината на препятствията, броят на препятствията, които трябва да бъдат премахнати във всяко състезание, остава един и същ – десет.

Тази статия се отнася предимно за техниката за състезание с препятствия на 110 метра, но общите принципи могат да се отнасят и за останалите събития с препятствия.

Приближаване на препятствията – модели на крачки

Първата от десетте препятствия е на 13,72 м от стартовата линия. Следващите девет са разположени равномерно на 9,14 м един от друг. Препятникът ще трябва да разбере своя модел на крачка – колко крачки да предприеме, преди да стигне до следващото препятствие?

Въпреки че се различава от препятствие до препятствие, не рядко се предприемат седем до осем крачки до първото препятствие. Отвъд първото препятствие, спортистът обикновено прави три крачки между всички останали препятствия, които следват.

Правила

  • Стандартните разстояния са 110 и 400 метра за мъжете и 100 и 400 метра за жените.
  • Състезанията се провеждат в отделни платна и участниците остават в своята лента от началото до края.
  • Когато състезател влачи крака или крака си под хоризонталната равнина на върха на оградата по време на преминаването или ако умишлено събори някоя ограда с ръка или крак, той ще бъде дисквалифициран.

Измервания на огради

  • В състезанията на 100 метра има общо 10 препятствия, разположени на височина 84 сантиметра. Това състезание има само женска категория.
  • В състезания от 110 метра трябва да се надминат 10 препятствия с височина 1367 метра. Това се дава само в категорията мъже.
  • В състезанията на 400 метра се надминават 10 препятствия, които при мъжете имат височина 91,4 сантиметра, а при жените 76,2 сантиметра.

Облекло

Спортистите трябва да носят подходящо спортно облекло, изработено от непрозрачна, суха материя. Не трябва да се носят дрехи, които затрудняват зрението на съдиите. Тениските трябва да имат един и същи цвят отпред и отзад със съответните им имена или номера.

Трябва да се носят обувки, които осигуряват защита и стабилност на краката и правилно прилепване към пода. Допуска се обувката, която има шипове или пирони. Всички видове обувки трябва да бъдат одобрени от IAAF.

Comments are closed.