Леки писти

0
1802

Леката атлетика, или лека атлетика, както се нарича в много страни, е обозначението, дадено на състезания за мъже и жени, които включват бягане, скачане за височина и разстояние и хвърляне за разстояние, използвайки стандартни конструкции на приспособленията. Състезанията по лека атлетика се наричат ​​„среща“ и обикновено се провеждат на открито, като състезания за бягане се провеждат на част или приблизително 400 м (437,2-инча) или 440-ярда (402,3 м) овала, направен от пепел, земя. глина или синтетична.

Полеви събития – дисциплини, които включват скокове и хвърляне – обикновено се провеждат едновременно с бягане, в зона в рамките на обиколката на пистата или наблизо.

Срещите се провеждат на закрито през зимните месеци на по-малки овали, които варират от 5 до 12 обиколки до мили милиметра. Често се провеждат състезания с различна дължина от тези, провеждани на открито, а някои полеви събития, изискващи голямо пространство, не се провеждат. Вътрешните писти обикновено са направени от дърво и често са наклонени, за да компенсират по-малките овални остри завои.

Отделните, но свързани спортове често се считат за част от лекоатлетическото семейство. Крос кънтри е активност през есента и зимата за бегачи на дълги разстояния, като състезания от 3,2 – 19,3 км (2 – 12 мили) се пробиват над пасторални терени – често голф игрища в САЩ и сурова земеделска земя в други страни. Пътното бягане, особено от маратонско разстояние (42,2 км) е все по-популярно занимание, като състезанията се провеждат по измерени ленти по градски или селски пътища. Пътните състезания могат да бъдат с дължина, до и над 160 км (99,4 мили). Пешеходни събития на дълги разстояния обикновено се провеждат и на пътни курсове.

Пешеходният сезон на открито обикновено е от март до юни в САЩ и до септември в Европа и Азия. Сезонът на кросовете обикновено е от септември до началото на декември в САЩ, въпреки че в Европа срещите често се провеждат през зимата до началото на сезона на пистите на открито. Срещите на закрито се провеждат през зимните месеци, от декември до март. Състезанията по пътищата се провеждат целогодишно, независимо от метеорологичните условия.

История

Леката атлетика е един от най-старите спортове. Атлетичните състезания често се провеждат заедно с религиозни фестивали, като Олимпийските игри в Древна Гърция. В продължение на 11 века, започвайки през 776 г. пр. Н. Е., Тази афера – само за мъже – беше много популярно и престижно събитие. Римляните продължават олимпийската традиция, докато император Теодосий I, християнин, забранява игрите през 394 г. сл. Хр. През Средновековието, с изключение на краткотрайното възраждане в Англия от 12 век, всички организирани линии и площади изчезват. Истинското развитие на лека атлетика като модерен спорт започва в Англия през 19 век. Студентите от британските държавни училища и университети осигуряват спортен тласък чрез своите класни срещи или събирания, както все още са призовани в Англия

Едва през 1860-те обаче спортът процъфтява. През 1866 г. първото британско първенство е организирано от новосформирания Аматьорски атлетически клуб, който откри състезание по-специално за всички „мъже аматьори“, спортисти, които не са получили финансова компенсация за усилията си. Този кодекс е в сила днес и е в основата на правилата, регулиращи спорта. Аматьорският клуб по лека атлетика отстъпи място на Аматьорската асоциация по лека атлетика през 1880 г., която провежда ежегодни национални първенства от тази дата. Въпреки че срещите се провеждат на северноамериканския континент още през 1839 г., лека атлетика за първи път придобива популярност в края на 60-те години на 20-ти век, след създаването на Нюйоркския атлетически клуб през 1868 г. Американският аматьорски съюз (AAU), асоциация се създават лекоатлетически клубове.

През 1896 г. е организирана първата модерна олимпиада. Въпреки първоначално ограничената привлекателност, Олимпийските игри завладяваха въображението на спортистите и непрекъснато се разрастваха, превръщайки лека атлетика в международен спорт за първи път.

Участието на жените в пътеки и полета е сравнително скорошно развитие. През 1921 г. представители от шест държави създадоха атлетическа федерация за жени, която се присъедини към IAAF през 1936 г. Участието на жените нарасна бързо в много страни през последните години, особено в САЩ, където много училища добавиха пътища и полета на жените. към тяхната атлетична програма.

Правила и рейтинги

Всички състезания започват с пистолет, изстрелян от служител на стартовата линия. За състезания до и включително една пътека За писти на открито бегачът трябва да остане през цялото разстояние в рамките на маркираната писта на пистата. Може да има шест до осем коловоза, като всяка лента обикновено е с размери 1,2 м (4 фута).

Comments are closed.