Ползи от спортуването

0
1676
worldcupriches

1. По-здраво сърце

За съжаление, сърдечните заболявания са причина номер 1 в САЩ, но добрата новина е, че многобройни проучвания показват, че редовното упражнение от участие в спорт може драстично да увеличи здравето на сърцето и да намали шансовете за смърт от сърдечно-съдови заболявания. Проучване на British Journal of Sports Medicine, например, показва, че хората, които са плували или са участвали в спортове с ракета (като тенис, бадминтон, скуош) или са правили аеробика (включително танци), са претърпели драстично намаляване на смъртността от сърдечно-съдова смърт . Степента на намаляване е 41% за плуване, 56% за спорт с ракета и 36% за аеробика.

2. Намален стрес и безпокойство

Над две трети от американците казват, че ежедневно изпитват стрес или безпокойство, но знаете ли, че проучванията показват, че физическата активност, свързана със спортно участие, може да намали тези проблеми? Според Харвардското медицинско училище, упражненията се борят със стреса както чрез неврохимични, така и чрез поведенчески средства. Аеробните упражнения намаляват хормоните, предизвикващи стрес, като адреналин и кортизол, като същевременно стимулират ендорфините, които осигуряват повишаване на настроението и общо чувство за благополучие. Ползите от поведението включват по-добро представяне за себе си при отслабване и покачване на мускулен тонус, както и повишена увереност, енергичност и енергия.

3. Разнообразни социални връзки

Спортните клубове и отбори съдържат хора от различни среди, професии и възрасти, но всички са обединени от ентусиазма си за играта. Това е чудесен начин да се запознаете с нови хора и да общувате. Освен това, ако някога ви се наложи да намерите адвокат, строител или да получите достъп до местни познания и да получите препоръки, питането в местния спортен клуб често е чудесно място за начало. Не мога да ви кажа колко пъти са ми помагали директно други членове на отбора, или чрез техните съвети по въпроси във и извън спорта. Винаги, когато отида на ново място, първото нещо, което правя, е да се присъединя към спортен клуб и да създам нови приятели и контакти.

4. Намален риск от диабет

Американската диабетна асоциация препоръчва комбинация от аеробна активност и изграждане на сила, за да се намали рискът от развитие на преддиабет и диабет тип 2 (както и за управление на диабета като цяло). Примерите за спортни занимания, които могат да намалят риска, включват: колоездене, плуване, тенис, бягане, гребане и ски.

5. Намалени телесни мазнини

Участието в спортни дейности е утвърдено като чудесен начин за отслабване. Според Британския вестник по спортна медицина, упражненията, които включват кратки изблици на интензивни усилия, са най-ефективни, но тренировката с по-ниска интензивност все още може да работи за тези, които не могат да отидат прекалено по някаква причина. Според британския фитнес писател и спортен терапевт Кейти Хискок в нейната статия на BBC за изгарянето на мазнини е важно да запомните, че: „Отслабването е просто математическо уравнение – трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате всеки ден“. Спортът може да ви помогне да изгорите калориите по забавен начин.

Comments are closed.